2 пъти по-малко са вече българите, които имат положително отношение към

...
2 пъти по-малко са вече българите, които имат положително отношение към
Коментари Харесай

Два пъти по-малко българи харесват Путин след 4 дни война

2 пъти по-малко са към този момент българите, които имат позитивно отношение към съветския президент Владимир Путин, по отношение на преди започването на военните дейности в Украйна. Това демонстрира изследване на " Алфа Рисърч ", направено по поръчка на Българска национална телевизия.*

48% е неодобрението към Путин, само че позитивното отношение остава на равнище от 32%.

За четирите дни военни дейности позитивният рейтинг на съветски президент Владимир Путин губи над половината от своята известност в страната. Ако през интервала 2020 - 2022 година сред 55% и 58% от българите са изразявали позитивни оценки за него, при единствено 20 на 100 негативни, сега ситуацията коренно се обръща. Позитивните отзиви понижават съвсем двойно, до 32%, а негативните нарастват до 48%.



Войната в Украйна, с нейните жертви, премеждия, опустошения и заложеното на карта бъдеще на Европа, трансформира трагично българското публично мнение. В тези разломни дни, до неотдавна безусловно непознатият президент на Украйна Володимир Зеленски печели благосклонностите на 40% от интервюираните, 29% са с отрицателно мнение за него.



Като вярна политика от 63% от българите се оценява обединението на европейските страни в налагането на единни наказания против Русия и помощ за Украйна. На противоположното мнение са 32 на 100.



Хората си дават ясна сметка за тежките човешки, морални, стопански и обществени последици от разрушителната война, които ще се усещат все по-силно през идващите месеци. Склонни ли са в тази обстановка да заплатят за по-високите цени на тока и горивата, в следствие от войната и наложените наказания? 47% от интервюираните декларират подготвеност солидарно да споделят за известно време част от цената от наложените наказания. 36% обаче, главно хора с по-ограничени материални благоприятни условия, не са склонни, или не биха могли да платят по-високите цени.



На този декор, 55% утвърждават поисканата от министър-председателя Кирил Петков оставка на военния министър, поради изразяваните от него " персонални " позиции по външната политика на страната. Цели 20% по-малко - 36% - не са съгласни със промяната на Стефан Янев. Доминиращото утвърждение за оставката на военния министър се дължи главно на обстоятелството, че в сериозната за света и България обстановка, когато Европа демонстрира цялостно единение, упованията на болшинството от жителите са и в българското държавно управление да няма разнобой, а ръководещите да работят единно и сплотено, поясняват резултатите от " Алфа Рисърч ".



*Проучването е направено на 28-ми февруари 2022г. измежду извадка от 500 пълнолетни жители от цялата страна по метода на прякото стандартизирано изявление по телефона.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР